sob.. kwi 20th, 2024

Sadownicy muszą czasem przechowywać owoce, dlatego wielu z nich decyduje się na profesjonalne chłodnie w których można przechować je do czasu sprzedaży.

Jak sama nazwa wskazuje, typowe chłodnie składowe przeznaczone są głównie do składowania produktów spożywczych, czasem jednak dodatkowo chłodnie wyposaża się w specjalne pomieszczenia, w których produkty spożywcze mogą być poddawane dalszej obróbce termicznej polegającej na ogół na ich zamrożeniu.

Budynki takie jak chłodnie są idealnym miejscem do takiej obróbki, ponieważ w ich przypadku i tak stosowana jest już odpowiednia izolacja termiczna, co sprawia że taka obróbka jest o wiele łatwiejsza.

Trzeba pamiętać o stałym nadzorze temperatury w chłodni, zwłaszcza w przypadku utrzymywania niskiej temperatury owoców i warzyw atmosfera w magazynie musi być stale sprawdzana, a w razie potrzeby korygowana.

Trzeba pamiętać także o właściwej wentylacji, w środku musi znajdować się wystarczająca ilość powietrza, dzięki czemu warzywa i owoce zachowają świeżość i nie zgniją. Optymalne warunki można osiągnąć dzięki specjalnym konstrukcjom budynku oraz właściwej izolacji. Dzięki indywidualnie zoptymalizowanej nowoczesnej technologii chłodzenia w połączeniu z odpowiednią grubością izolacji, najróżniejsze rodzaje owoców i warzyw mogą być chłodzone bez utraty jakości. Dzięki temu przechowywanie jabłek przez zimę będzie łatwe, stale monitorowana temperatura i wilgotność może być przekazywana za pomocą sieci bezprzewodowej. Dzięki temu możemy ją kontrolować na naszym urządzeniu mobilnym. Wyjątkowo niskie temperatury, w których mogą być przechowywane produkty zapewniają naturalnie mroźnie. Zwykle tego rodzaju urządzenia zapewnić mogą kilkanaście stopni na minusie, ale są i tego rodzaju chłodnie w których temperatura sięga minus 30 stopni. To jakie mroźnie najlepiej jest używać uzależnione jest naturalnie jeszcze od tego jakie szczegółowo produkty powinny być w nich przechowywane. Niektóre artykuły spożywcze jak wiemy wymagają w szczególności niskich temperatur, by nie uległy zepsuciu.

By admin