czw.. kwi 25th, 2024

Wiele osób kocha jedzenie z różnych kultur, ale wydaje im się, że aby je dostać, muszą iść do restauracji.

Prawda jest taka, że ​​we własnej kuchni możesz poznać smak świata. Gotowanie może wydawać się przerażające, zwłaszcza jeśli próbujesz ugotować jedzenie z nieznanej kultury. Ten artykuł zawiera kilka świetnych wskazówek dotyczących gotowania. Zanim się zorientujesz, zabierzesz swoją rodzinę w podróż po świecie z gotowaniem. Dzięki wspaniałym wskazówkom kulinarnym zawartym w tym artykule będziesz gotować jak profesjonalista w mgnieniu oka.W przypadku potraw, które mają dłuższy czas gotowania, warto dodać przyprawy i zioła około godziny przed jedzeniem. Jeśli te przyprawy są gotowane zbyt długo, to uzyskany smak może być zbyt mocny. Ponadto najlepiej zachować prostotę, nie używając w żadnym naczyniu więcej niż trzech ziół lub przypraw.Mikser elektryczny to błogosławieństwo, gdy trzeba zrobić ciasto, ale nawet to stosunkowo łatwe zadanie może przerodzić się w koszmar, gdy ciasto przyklei się do haka. Aby uniknąć lepkiego bałaganu, spryskaj haczyk sprayem do gotowania warzyw, a ciasto już nigdy nie przyklei się do miksera.Jeśli gotujesz makaron, upewnij się, że nie wkładasz zbyt dużo do garnka. To nie spowoduje całkowitego ugotowania jedzenia i będzie smakować bardzo surowo i gęsto. Staraj się ograniczać ilość makaronu, który wkładasz do garnka, aby zmaksymalizować smak i jakość.Gotujesz pieczeń? Zostaw kość! Pozostawiając kość, ciepło szybciej przemieszcza się do wnętrza mięsa, przyspieszając proces gotowania. Bądź lepszy w kuchni dzięki temu zestawowi zasad

Umożliwi to również bardziej równomierne upieczenie całej pieczeni podczas krojenia mięsa – poprzez pozostawienie jej zamiast wyjmowania.Zmyj grzyby wilgotną szmatką.

Nie umieszczaj ich pod bieżącą wodą, aby je wyczyścić. Grzyby są jak małe gąbki i włożenie ich pod kran spowoduje, że wchłoną zbyt dużo wody. Może to również wpłynąć na ich smak i czas gotowania.Granitowa powierzchnia doskonale nadaje się do rozmrażania zamrożonej żywności, zwykle zajmuje mniej niż połowę czasu potrzebnego do typowego rozmrażania na blacie, ponieważ granit pochłania zimno (i ciepło) umieszczonych na nim przedmiotów, dzięki czemu granit dosłownie „wysysa” chłód z Twoje mrożonki. Granit to również niesamowita powierzchnia do przygotowania ciasta po posypaniu odrobiną mąki. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na przerobienie swojej kuchni w granicie, sprawdź u sprzedawcy granitu kawałki złomu lub zleć wycięcie i wypolerowanie mniejszego kawałka za ułamek kosztów przebudowy kuchni.Kiedy zamierzasz usmażyć jedzenie, użyj długich szczypiec, aby dodać jedzenie do oleju. Przez około pięć sekund trzymaj żywność tuż pod powierzchnią oleju i wypuść ją. Umieszczając w ten sposób żywność w oleju, zewnętrzna strona żywności zostanie uszczelniona i prawdopodobnie nie przyklei się do patelni.Uważaj na mrożony szpinak. Po rozmrożeniu wyciśnij wodę przed gotowaniem, w przeciwnym razie podczas gotowania wypłynie nadmiar wody, co może zniszczyć przepis. Możesz ścisnąć go ręcznie lub użyć do tego innego odpowiedniego urządzenia. Połóż szpinak na ręczniku papierowym, aby odprowadzić nadmiar wilgoci.Podsumowując, gotowanie poza strefą komfortu jest łatwiejsze niż myślisz. Nauczyłeś się kilku niesamowitych wskazówek, jak gotować. Twoje podniebienie powinno być na dobrej drodze na całym świecie, a Twoje umiejętności kulinarne znacznie bogatsze. Dzięki tym przepisom i wskazówkom wkrótce będziesz gotować jak wielokulturowy profesjonalista.

By admin